• 28 kwietnia 2024

Oliwa z oliwek vs olej kokosowy: Zdrowa opcja

Trudno jest nadążyć za modą na oleje do gotowania. Nawet gdy w Indiach rośnie obsesja na punkcie oliwy z oliwek, pojawił się nowy pretendent do tytułu "najzdrowszego oleju na świecie". Tym razem jest to ulubieniec Desi - olej kokosowy.

Olej kokosowy od niepamiętnych czasów był podstawą kuchni południowoindyjskiej, ale dopiero w ostatnich latach stał się sensacją na skalę światową, głównie ze względu na rolę, jaką odgrywa w przyspieszaniu utraty wagi. Czy rzeczywiście jest ona zdrowszym wyborem niż oliwa z oliwek? Porównajmy te dwa produkty.

Dlaczego olej kokosowy jest dla Ciebie dobry

    Przyspiesza utratę wagi - Olej kokosowy zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCT), które są metabolizowane szybciej, ponieważ nie muszą być najpierw rozkładane w jelitach. Oznacza to, że Twój organizm jest bardziej skłonny do wykorzystania ich na energię i mniej skłonny do przechowywania ich w postaci tłuszczu.Łatwostrawny - Olej kokosowy zawiera MCT, które trawią się szybko w porównaniu z innymi olejami i tłuszczami dietetycznymi.Ma wyższy punkt dymienia niż inne oleje - Ma wyższy punkt dymienia niż inne oleje - Podobnie jak ghee, olej kokosowy nie utlenia się po podgrzaniu do temperatury głębokiego smażenia. Utlenianie oleju pogarsza jego jakość, co z kolei jest szkodliwe dla serca.Pozostawia sytość na dłużej - W porównaniu do tej samej ilości kalorii z innych tłuszczów, MCT zwiększają uczucie sytości i prowadzą do automatycznego zmniejszenia spożycia kalorii.Smakuje lepiej - Używanie oleju kokosowego jako bazy może wzmocnić smak kilku indyjskich potraw.

Dlaczego oliwa z oliwek jest dla ciebie dobra

    Pełna dobrego tłuszczu - Oliwa z oliwek zawiera 73% kwasu oleinowego, jednonienasyconych tłuszczów (MUFAs), które są niezwykle zdrowe. Tłuszcze jednonienasycone mogą pomóc w obniżeniu poziomu złego cholesterolu we krwi, co może obniżyć ryzyko chorób serca i udaru. Dostarczają one również składników odżywczych, które pomagają w rozwoju i utrzymaniu komórek Twojego ciała. Pełna przeciwutleniaczy - Oliwa z oliwek extra virgin zawiera polifenole, przeciwutleniacze, które zapobiegają chorobom serca, wysokiemu ciśnieniu krwi i cholesterolowi oraz niektórym rodzajom raka. Zawiera również związek przeciwzapalny o nazwie oleocanthal, który działa w organizmie podobnie do ibuprofenu.Dobre dla utraty wagi i trawienia - MUFA wypełniają żołądek i pozostawiają uczucie sytości. Oliwa z oliwek działa również jako smar, łagodząc objawy zaparć.Obniża poziom cukru we krwi - badania wykazały, że spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia pomaga obniżyć poziom cukru we krwi po posiłku, co z kolei zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Co więc jest zdrowszą opcją?

Nie musisz wybierać jednego nad drugim - najzdrowszą opcją jest stosowanie kombinacji różnych rodzajów olejów, aby czerpać korzyści ze wszystkich.

Przeciętna osoba dorosła musi spożywać 500 g oleju miesięcznie, wliczając w to ghee, masło lub inne formy tłuszczu. Najlepszym sposobem jest zrównoważenie trzech rodzajów oleju - kokosowego, oliwy z oliwek i oleju roślinnego, takiego jak słonecznikowy lub sojowy (który zawiera tłuszcze wielonienasycone) - w proporcji 0,5:1:1. Pamiętaj, aby włączyć do swojej diety również odrobinę ghee, ponieważ zawiera ono witaminę D, która jest dobra dla Twoich kości,

Olej kokosowy zawiera tłuszcz nasycony (uważany za "zły tłuszcz" ze względu na jego wpływ na zdrowie serca), dlatego powinien być spożywany w umiarkowanych ilościach. Wybieraj olej kokosowy z pierwszego tłoczenia zamiast tradycyjnego, ponieważ jest wolny od chemikaliów i bogaty w przeciwutleniacze.

Używanie różnych olejów to także uczta dla Twojego podniebienia. Oliwy z oliwek możesz używać do przyprawiania sałatek i smażenia - ma ona bardzo niski punkt dymienia - podczas gdy olej kokosowy i roślinny są doskonałym wyborem do gotowania.

Szukasz więcej porad dotyczących zdrowej diety? Nasi eksperci służą pomocą

Zyskaj formę dzięki HealthifyMe. Zarejestruj się tutaj

Tags: zły tłuszczcoconut oilExtra virgin olivefathealthy dietheart healtholive oilOlive Oil vs Coconut Oilvegetable oilsweight loss

Share :

Może Cię zainteresować