• 12 maja 2024

Whole Grain No Knead Bread (+ Time-Saving Instant Pot Hack!)

Przejdź do przepisu

Ten miękki, pszenny chleb bez zagniatania używa tylko czterech składników, nie wymaga wyrabiania ciasta i można go przygotować w szybkowarze, aby zaoszczędzić mnóstwo czasu!

Ten chleb jest zbyt dobry, aby mógł być prawdziwy.

Jego przygotowanie zajmuje tylko kilka minut i nie wymaga wyrabiania ciasta. Bochenek, który otrzymasz, jest chrupiący na zewnątrz, miękki i przewiewny w środku. A używając garnka Instant Pot, możesz zacząć po południu i mieć świeży, ciepły chleb gotowy na czas do kolacji.

Ten przepis jest dostosowany z No-Knead Crusty Artisan Bread

z Comfort of Cooking, a ona mówi, że jest to jeden z jej najbardziej czytelnik testowane (i zatwierdzone) przepisy. Zrobiłem jej przepis, i to jest wielki - ale byłem zdeterminowany, aby uzyskać kilka pełnych ziaren tam. Chociaż odradza ona używanie mąki pełnoziarnistej, znalazłam proporcję, która nadal pozwala uzyskać miękki, lekki bochenek. (Próbowałam już używać całej mąki pszennej i otrzymany chleb był gęsty i płaski).
You might also like: Co uwielbiam w Instant Pot (i czego nie uwielbiam!)

Dodałam również technikę, którą zaczerpnęłam od społeczności Instant Pot na Facebooku

, a która pozwala zaoszczędzić sporo czasu: garowanie ciasta w Instant Pot!

Kilka uwag:

  • Miska Pyrex o pojemności 1,4 l idealnie pasuje do Instant Pot Duo. Jeśli nie masz jednego, można dostać jeden na Amazon tutaj lub tutaj lub znaleźć podobnej wielkości miski, która będzie pasować do wnętrza Instant Pot (z trivet ustawić na dole).
  • Jeśli nie masz garnka Instant Pot, nadal możesz zrobić ten chleb. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z instrukcjami dotyczącymi garowania ciasta w temperaturze pokojowej. Będziesz musiał po prostu poczekać trochę dłużej.
  • Jeśli nie masz holenderskiego piekarnika, w jej notatkach znajdziesz listę alternatywnych naczyń, które sprawdzą się równie dobrze.

Oto jak zrobić chleb pełnoziarnisty bez zagniatania

Ubij razem oba rodzaje mąki, drożdże i sól.

Dodawaj letnią wodę, aż ciasto połączy się w jednolitą masę (możesz nie użyć całej wymaganej ilości wody). Mieszaj tylko do momentu, aż ciasto się połączy. Im więcej będziesz mieszać i wyrabiać ciasto, tym mniej kieszeni powietrznych powstanie w środku bochenka (a kieszenie powietrzne to dobra rzecz!).

Przykryj miskę folią plastikową i umieść ją w garnku Instant Pot na podstawce.

Umieść pokrywę na garnku Instant Pot i ustaw na tryb Jogurt. To zajmie 3,5 godziny.

Kiedy to się skończy, będzie wyglądać tak (trochę bąbelkowy i lepki wygląd). Umieść swój holenderski piekarnik (lub inne naczynie nadające się do zapiekania) w zimnym piekarniku i ustaw piekarnik na 450 stopni F.

Wyłóż ciasto na oprószoną mąką powierzchnię. Będzie bardzo lepkie i możesz potrzebować szpatułki, aby wygarnąć całe ciasto z miski. Używając oprószonych mąką rąk, uformuj ciasto w kulę i przykryj luźno folią, aż piekarnik osiągnie temperaturę 450 stopni F.

Ostrożnie wyjmij garnek z piekarnika. Połóż mały kawałek pergaminu na dnie naczynia i umieść na nim ciasto.

Przykryj garnek pokrywką nadającą się do piekarnika i piecz przez 30 minut. Odkrywamy garnek i pieczemy jeszcze 7-15 minut, aż chleb stanie się ładny i brązowy. Używam termometru, aby upewnić się, że wewnętrzna temperatura wynosi co najmniej 190-200 stopni F (to jest rodzaj termometru, którego używam)

. Oto jak wygląda, gdy jest gotowy.

Przepiękny!

Ten chleb jest najlepszy pierwszego dnia (najlepiej posmarowany miękkim, solonym masłem). Resztki przechowuj w szczelnym pojemniku lub torbie i zużyj w ciągu dwóch dni.

Przejdź do treści

Chleb pełnoziarnisty bez zagniatania (przy użyciu Instant Pot!)

Plon: 12 Prep Time: 15 minut Czas gotowania: 45 minut Czas duszenia: 3 godziny 30 minut Całkowity czas: 4 godziny 30 minut

Ten miękki chleb pszenny bez zagniatania używa tylko czterech składników, nie wymaga wyrabiania ciasta i gotuje się w szybkowarze, co pozwala zaoszczędzić mnóstwo czasu!

Drukuj

Składniki

  • 2 filiżanki mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka białej mąki pełnoziarnistej lub zwykłej mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki soli koszernej, nie zwykłej soli kuchennej
  • 1/2 łyżeczki drożdży, ja używam drożdży szybko rosnących
  • 1 1/2 szklanki letniej wody

Instrukcje

  1. Ubij razem mąkę, sól i drożdże. Dodawaj wodę, aż ciasto połączy się w jednolitą masę. Nie mieszaj zbyt mocno!
  2. Przykryj miskę plastikową folią i umieść w swoim Instant Pot na podstawce ustawionej wewnątrz. Ustaw Instant Pot na tryb "jogurt" (około 3,5 godziny).
  3. Kiedy czas minie, umieść piekarnik holenderski (lub podobne naczynie żaroodporne) w swoim piekarniku i ustaw go na 450 stopni.
  4. Wyjmij ciasto z miski na dobrze oprószoną mąką powierzchnię. Będzie bardzo lepkie i możesz potrzebować szpatułki, aby wygarnąć całe ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi uformuj ciasto w kulę. Na czas nagrzewania piekarnika, przykryj kulę luźno folią.
  5. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 450 stopni, ostrożnie wyjmij garnek z piekarnika, połóż mały kawałek papieru pergaminowego na dnie garnka i połóż ciasto na papierze. Przykryj i piecz przez 30 minut.
  6. Zdejmij pokrywę i piecz dodatkowe 7-15 minut lub do uzyskania złotobrązowego koloru.

Polecane produkty

Jako Amazon Associate i członek innych programów partnerskich, zarabiam na kwalifikujących się zakupach.

  • Szklana miska Pyrex 1-1/2 kwarty
  • Instant Pot
Informacje żywieniowe:
Plon:12 Wielkość porcji:1 plasterek
Ilość na porcję: Kalorie:110TotalFat: 0gTłuszcz nasycony:0gTransFat:0gTłuszcznienasycony:0gCholesterol:0mgSód:354mgWęglowodany:23gFiber:2gSugar:0gProtein:4g © Adaptacja z The Comfort of Cooking Uwaga: Jedna z czytelniczek odkryła, że aktywowanie drożdży pomogło jej bochenkowi stać się znacznie lżejszym i bardziej zwiewnym. Dodała drożdże i sól do ciepłej wody (temperatura wody wynosiła 110 stopni). Pozostawiła ją na chwilę, aż zobaczyła kilka bąbelków, a następnie dodała mąkę, mieszając tylko tyle, aby ją wymieszać. Następnie postępowała zgodnie z resztą wskazówek, jak napisano. Jeśli twoje bochenki są zbyt gęste, spróbuj tego! Whole Wheat No Knead Bread (używając Instant Pot!)

Click To Tweet

Ta strona zawiera linki afiliacyjne Amazon. Jeśli kupisz produkt za pośrednictwem tych linków, Twój koszt będzie taki sam, ale otrzymam bardzo małą prowizję, aby pomóc w kosztach operacyjnych tego bloga. Dzięki za wsparcie!


Share :

Może Cię zainteresować

Jak zrobić popcorn na kuchence

Skocz do przepisuNic nie dorównapopcornowi z kuchenki! Oto prosta i niezawodna metoda przyrządzania popcornu na...

Naturalnie kolorowy lukier

Czy dekorowanie cukrowych ciasteczek to dla Ciebie świąteczna tradycja? Jeśli chciałabyś użyć naturalnych...